Allergener

Er du eller noen av dine gjester allergiske mot disse allergenene eller andre ting, er det viktig at vi får beskjed om det!

Vi har tydelige allergen-skilter for buffet, og tilrettelegger bestilte menyer.

14 vanlige matallergener:

Gluten

Gluten er en gruppe proteiner som finnes i en rekke kornsorter. Enkelte barn og voksne blir syke av å spise hvete og andre glutenholdige kornsorter. Årsaken kan være cøliaki, annen glutenintoleranse eller hveteallergi. Behandlingen er i hovedsak den samme, nemlig et glutenfritt kosthold.

Melk

Ved melkeallergi er det proteiner i melken man reagerer på, og man skal ikke ha produkter laget av eller med melk. Man kan reagere på kun ett av proteinene, men som oftest reagerer man på flere. En person som er allergisk mot kumelk, vil også ofte reagere på andre melkesorter, som for eksempel geitemelk, fordi de inneholder mange av de samme proteinene.

Liste over matallergener

Egg

Personer som er allergisk mot egg, kan reagere på både eggehviten og eggeplommen, selv om det er vanligst å reagere på eggehviten. Både eggehvite og eggeplomme kan gi reaksjoner i svært små mengder

Sennep

Ved sennepsallergi reagerer man på proteiner i sennepen. Sennep inneholder i tillegg til proteiner flere substanser som kan irritere eller gi andre matoverfølsomhetsreaksjoner.

Fisk

Ved fiskeallergi er det proteiner i fisken man reagerer på. Selv små mengder fisk kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos en person som er svært allergisk. Endel vil også reagere på dampen ved koking og steking av fisk med kløe i øyne, hud, eller bli tette i luftveiene. I sistnevnte tilfelle må det ikke tilberedes fisk i det hele tatt.

Skalldyr

Ved skalldyrallergi er det et protein som finnes i alle typer skalldyr man reagerer på. Noen kan reagere med hudreaksjoner ved berøring av skallet, men ikke selve innmaten i skalldyret. De mest følsomme kan også reagere på dampen ved koking. Skalldyr kan virke kløefremkallende, selv om en person ikke er allergisk mot skalldyr.

Soya

Ved soyaallergi reagerer man på ulike proteiner i soyabønnene. Soyaallergi er ikke veldig vanlig, selv om det ofte slår ut på allergitester (ofte på grunn av kryssallergi).

Nøtter

Begrepet nøtter brukes om hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasienøtt, mandel og macadamianøtt / australianøtt. Nøtter kalles ofte trenøtter for å skille dem fra peanøtter. Mandel er botanisk en stenfrukt, og det er mindre vanlig å reagere på mandler.

Peanøtter

Ved peanøttallergi er det proteiner i peanøtten man reagerer på. Selv ørsmå mengder peanøtt kan gi alvorlige reaksjoner hos en person som er svært allergisk. Peanøttolje kan inneholde rester av peanøttprotein. Mange tåler imidlertid raffinert(varmpresset) peanøttolje som ingrediens i ferdigmat.

Selleri

Ved selleriallergi reagerer man på proteiner i sellerien, både i stilk og i rot.

Sulfitt

Sulfitter brukes for å bevare matens smak og farge, de hemmer bakterievekst, hindrer bruningsreaksjoner, og bidrar til å øke holdbarheten. Sulfitter frigjør svoveldioksid (SO2), som er den aktive komponenten i bevaring av mat og medisiner. Sulfitter kan forekomme naturlig i lave doser i løk og kål, og som følge av gjæring av øl og vin.

Bløtdyr

Ved bløtdyrallergi reagerer man på proteiner i bløtdyrene. Enkelte reagerer også med hudreaksjoner ved berøring av skallet eller inhalering av damp fra matlaging av bløtdyr.

Lupin

Overfølsomhetsreaksjoner på lupin skyldes vanligvis en allergisk reaksjon på proteiner i lupin. Lupin kan bli tilsatt bakverk på grunn av sine gode bakeegenskaper.

Sesamfrø

Ved sesamallergi reagerer man på proteiner i sesamfrøene.